ETKİNLİKLER

  • Gurudwara Yoga Ücretsiz Pay Günü


    Her Ayın Son Cumartesi Günü - Online
     
  • Gurudwara Yoga Ücretsiz Meditasyon


    Çarşamba 20.00 - Cumartesi 10.30 - Online
     
  • Gurudwara Yoga 200 Saat Uzmanlık Programı


    2023

 
Drama Fantezi 
Hindistan 2018  
89 Dakika
Yönetmen:  Amartya Bhattacharyya

Hindistan, insanın dünyada gezip görebileceği en farklı en zengin en verimli toprak, kültür ve coğrafyaya sahip vatanlarından biri. Hindistan yapımı olan bu filmde bu toprakların kırsal kesiminde yaşayan bir şair ve bir ressam aynı fikrin peşinde koşup bu fikrin kendilerine ait olduğunu iddia edip sahip çıkarlar.

Mecnun bir adam, güneşi yakalamak için bir yolculuğa çıkar. Oğlu vefat etmiştir. Oğlunun ancak güneşi bir ağ ile yakalarsa geri geleceğine inanmaktadır. Tembel bir adam ise Mecnun Adam’dan aldığı tavsiye ile fikrin kendisine ait olduğunu kanıtlamak için ilk defa resim çizmeye başlar.

Fantastik öğeleri içerisinde barındıran filmde çok ilginç olaylar yaşanır. Çok manidar göndermeleri de içerisinde barındıran film düşündürücü olduğu kadar zaman zaman belgesel tadında hoş bir seyirlik filmdir. Filmde yönetmeni de oyuncu kadrosu içerinde yer almıştır.

Hindistan’da birçok festivalde gösterilip bazı ödüller de alan film insanın zihin yapısını çok farklı yapılar ve örnekler eşliğinde tasvir ediyor. Filmin müzikleri de gayet hoş ve dinlendirici sizi adeta Hindistan’da gezintiye çıkartıyor.

 

 

 

Film aforizma tadında çıkarımlar ve sorgulamaları ile ders alabilene pek kıymetli bilgileri öğretiyor. Sorgulattırıcı, soru sordurucu ve hesaba çektirici bir film olarak da zengin öğeleri içinde barındırıyor.

Aynada iskeletini görmek, ölümü ölmeden hissetmek tüm hırslarımızı alıp götürmez mi? Çatışmalarımızı, gündelik sorunlarımızı çözüp, bizi daha fazla mutlu etmez miydi?

Zihnimizin içerisindeki hapishanede dönüp dolaşıyoruz ama bunun farkında bile değiliz.

Yaşadıklarımız, gördüklerimiz dinlediklerimiz, okuduklarımız muhatap olduklarımız bizi bir yerlere iyiye, doğruya güzele mi taşıyor yoksa daha da aşağılara mı götürüyor?

Dünya çok hızlı dönüyor, haber bombardımanları üzerimize yağıyor ne faydası var bu çöp olacak bilgilerle zihnimizi doldurmanın, yaşamak zaten yorucu, yıpratıcı ve meşakkatli bir süreç bu ağırlığın üstüne bir de daha fazla yük yüklemenin ne anlamı olacak ki?

Acaba tüm bu yaşadıklarımız bir hayalden mi ibaret sonunda kaybolup yokolacak olanlar neden masal olmasın ki gerçek değiller çünkü.

Kimsenin Güneşi yakalamaya çalışan mecnundan bir farkı yok ama akıllılarmış gibi davranıp kendini kandırıyor insanoğlu. Ve bu kandırma oyununun çoğu kimse farkında değil.

Bir deliliği yapan farketmiyor diye delilikten kurtulabilir mi? Kurtulamaz ve hakikati gören ancak aklını kaçırmışın halini idrak edebilir.

Mum ile bile olsa karanlıktan çıkmak için yürümeye çalışan güneşe varacaktır. Kirlenmiş zihinler ve arınmış saf zihinler aynı şeyleri mi görürler?

Hakikat ancak temizlenmiş bir zihne kendini gösterir yoksa kirlenmiş zihinler hakikatten nasip alamazlar.

Acaba kim bilir doğrusunu aynada hakikatini gören ben mi yoksa zihin hapishanesinin mağduru olan ben mi?

İlham olmadan sanat olabilir mi?

Hakikatin peşinde koşanı hakikatten habersiz olan ne anlar onu itham edip yok etmeye çalışmaktan başka.

 

     

 

SİTEDE ARA

ASANA

Halasana'ya Mektup - Arşivden

Sevgili Halasana,

Seninle ilk tanışmamız bir hayli garip olmuştu. Öncelikle ileri bir yaşta yogaya başlayan ve hiç esnek olmayan benim için, beyhude bir çaba gibi gözüken ama içten içe çocukluğuma yönlendiğimi hissettiren bir duruştun.

 

Boyun - Omuz Esnekliği İçin Yoga


Stresi ve gerginliği en çok tutan yerler boyun ve omuzlarımızdır çünkü farkında olmadan, gerildiğimiz her an omuzlarımızı sıkar boynumuzu içine çekeriz; adeta kendi bedenimize girmeye çabalar vücudumuzu kapatırız.

 

Bakasana


Karga pozu olarak bilinen bir asanadır.

Kargalar, keskin gözleri en az gözleri ve gagaları kadar sivri zekâlarıyla da ünlüdür. Karga pozu her şeyin ötesinde beden ve zihin dengesini güçlendirir.

MEDİTASYON

Meditasyon Eğitimi


Meditasyon bir yapma hali mi yoksa bir olma hali midir? Bence işin özü bu sorunun doğru cevabını bulmak için aramaya cesaret edebilmekte, yogaya ilk başladığım zamanlarda meditasyondan köşe bucak kaçmamın hatta korkmamın en büyük nedeninin meditasyonun bir yapma hali olduğunu düşünmem olduğunu çok uzun zaman sonra fark ettim.

 

Meditasyon-Oryantasyon


Meditasyonun bir pozun içinde stabil, gözler kapalı bir biçimde dikkatin içeriye doğru devindiği bir pratik olduğunu biliyoruz, meditasyon özün evrenle ahenk ile buluşma halidir o bir eylem değil andır çünkü o yapma halinden ziyade, olma halidir, kim ki bunda inkişaf ederse üzerine düşündüğü tüm zanlarının sınırlarından çıkar ve kutsal ahengin parçası olur, asana ise meditasyonun aksine bedenin aldığı formlarla evrenle konuşma dilidir.

 

Yönlerle Şifalanma Ritüeli


Doğudan başlıyorsun. Güneşin doğduğu yer, ilkbahar ve doğum. Burası yeni başlangıçlar, uyanışlar yeri.

🪶

NEFES

Rahimden Rahime Yolculuk


Eğer bu yazımı okumaya başladıysan kendinin arayışında olan bir hayat yolu öğrencisi bilincindesin demektir. Kendini aramak bilincin bir yükseliş aşamasıdır yolun neresinde olursan ol çaban bu bilince ışık tutmaya yeter.

 

Yoga Solunumunun Sanatsal İnceliği


Patrick McKeown ile Amerikalı Yoga Eğitmeni Robin Rothenberg arasında geçen aşağıdaki söyleşi, Robin’in kitabı “Restoring Prana: A Therapeutic Guide to Pranayama and Healing Through the Breath”in yayınlanmasından hemen önce Kasım 2019’da yapılmıştır. Robin, İrlanda'da Patrick’le fonksiyonel solunum üzerine çalışmış ve solunum bilimi anlayışını Vedik metinler ile ilgili yaptığı derin araştırmalarına entegre etmiştir.

 

Vavular Hakkında...


Yogayı bir yaşam yolu olarak benimseyip, daha derin araştırmaya başlayınca, önce bana çok yeni olan bu kavramlar içinde kayboldum sonra tekrar tekrar, ne anlatılıyor diye bir çok kaynaktan okumaya devam ettim. Okuduğum kitapların dili de çok ağır geliyor ve konular dalanıp budaklanıp dahada karışıkmış gibi hissettiriyordu.

ABONELİK

  

 

İLETİŞİM

Go to top