21 Haziran Uluslararası Dünya Yoga günü Tarihçe
Peki, ama neden yogaya ait bir gün var?
Bu gün nasıl belirlendi ve neden kutlanıyor?
Toplu şekilde parklarda yoga gününü kutlamak bize ne fayda sağlayacak?
2015’te Birleşmiş Milletler tarafından 21 Haziran, Uluslararası Dünya Yoga Günü olarak belirlendi ve bu yıl ikincisini kutluyoruz. Hindistan Başbakanı Narenda Modi’nin yaptığı lobicilik faaliyetleri sonucu böyle bir günün belirlenmesine karar verildi. 21 Haziran’da başta Hindistan’da olmak üzere binlerce insan meydanlarda, parklarda ve stüdyolarda etkinlikler düzenleyerek yoga öğretisinin yaygınlaşması için emek veriyor.
Hindistan Başbakanı Narenda Modi, 27 Eylül 2014'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, 21 Haziran'ın Dünya Yoga Günü ilan edilmesini istemiş ve "Yoga, Hindistan'ın kadim geleneklerinin insanlığa armağanıdır. Zihinle bedenin, düşünceyle eylemin, niyetle yerine getirmenin birliğini simgeler. Aynı zamanda insanla doğa arasında uyumun da simgesi olan yoga, insanın kendi içindeki, doğadaki ve dünyadaki birliği keşfetmesini sağlar. Yaşam tarzlarımızı değiştirerek ve insanların bilinçlenmesini sağlayarak iklim değişikliği gibi sorunların üstesinden gelebiliriz" demişti. Birleşmiş Milletler de 11 Aralık 2014'te Modi'nin önerisini kabul ederek 21 Haziran'ı Dünya Yoga Günü ilan etmişti.
Dünya Yoga Günü, diğer ülkelerde de kutlanacak. Altı kıtada 251 kentte yoga etkinlikleri düzenlenecek.
Hindistan başbakanı Narenda Modi’i Birleşmiş Milletlerde yaptığı konuşmada Yoga Gününün amacını ;
“Yoga Hindistan’ın değer biçilemez kadim bir geleneğidir. Zihnin ve bedenin birliğinin; düşünce ve hareket birliğinin; insanlık ve doğa uyumunun vücut bulduğu sağlık ve iyilik halini getiren kutsal bir yaklaşımdır. Yoga sadece egzersiz yapmakla alakalı değildir; doğayla, dünyayla ve kendinizle bir olmayı keşfetmenizi sağlayan bir öğretidir. Yaşam tarzınızı değiştirip farkındalık yaratarak iyiliğe ulaşabiliriz.” cümleleriyle ifade etmiştir.
Modi Birleşmiş Milletlerdeki konuşmasında Niye 21 Haziran Tarihini önerdiğini açıklarken bu tarihin önemini şu şekilde vurgulamıştır:
“Kuzey kutbunda en uzun gündüzün yaşandığı bu tarih dünyanın pek çok yerinde büyük öneme sahiptir. Yoga açısından ise bu tarih Dakshinayana’ya yani yaz gün dönümüne geçiştir ve yaz gündönümünden sonraki ilk dolunayda Shiva’nın (ilk yogi) dünyaya yoga öğretisini yaymaya başladığı söylenir ve bu tarihte ilk Guru (öğretmen, usta) olmuştur. Ayrıca yaz zamanında doğanın ruhani pratikler için bizi desteklediği de söylenmektedir.”
21 Haziran 2015 tarihinde 1.sini Kutladığımız Uluslararası Yoga Günü çerçevesinde Hindistan’da 35 bin kişinin katılımıyla dünya tarihinin en kalabalık yoga dersi yapıldı.
2015’te New Delhi’de Başbakan Modi, kabine üyeleri ve yabancı diplomatların da dâhil olduğu binlerce kişilik bir grup toplanmış ve tüm dünyaya birlik mesajları vermişlerdi.Modi burada yaptığı konuşmada;
“Biz sadece bir günü kutlamıyoruz, insan zihnini, barış ve uyum içerisinde olduğu bir çağ için terbiye ediyoruz” diyerek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu program gerilimsiz insanlık tarihi yararına ve uyum mesajını tüm dünyaya yaymak için bir programdır.”
21 Haziran 2015 tarihinde tüm dünya ile birlikte 1. Uluslararası Yoga Günü için ülkemizde de çeşitli etkinlikler yapıldı.
21 Haziran 2016 tarihinde 2. Uluslararası Yoga Günü ülkemizde de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Detaylı bilgi için tıklayınız.