Kime ne iyi geliyorsa onu yapmalı. Mesela mantra dinlemek, söylemek, benim enerjimi çok yükseltiyor. Tabii ki daha başka bir sürü değişik yol var. Birbirimize yargılamadan bakabilmeyi öğrenelim diye var olsa gerek...
Anladığım ve okuduğum o ki, yogayı hangi dinde kişi alır ve uygularsa kendisi ile birleşiyor. Kundalini yogayı Batı ile buluşturan Guru da Sikhism ile birleştirmiş, öyle bir kültürden geldiği için. Tabii bu konular derin. O da kendi kültürü ile çatışmalara düşmüş. Yogada bu kültürün etkileri varken, Sikhler yogaya karşıymış... Mantralar da Sanskrit değil Gurmuku imis. Mantralar daha çok Kundalini yoganın bir parçası olsa da dediğim gibi kime ne iyi geliyorsa, pratiğimize dahil edebiliriz.
Şunu unutmayalım ki yoga bir din değildir ama günümüze gelene kadar değişik dinler yoga ile etkileşime girmiş olduğu için karışıklığa neden oluyor. Mesela Hinduizm yoga pratiklerini uyguluyor ama yoga Hinduizm demek değildir. Hindular, yoganın Brahman'a yakın olmalarına yardımcı olan önemli bir uygulama olduğuna inanırlar. Buradaki fikir, yoga yoluyla Hinduların Tanrı'ya kişisel bir tanrı veya insanların içindeki Tanrı (antaryami denir) olarak ulaşabileceğidir. Antaryami, "iç tanık" veya "içten kontrol eden" anlamına gelen Sanskrit dilinde bir terimdir. Yüksek Benliğe veya bireysel ruhta ikamet eden Tanrı'nın gücüne atıfta bulunabilir.
Arkadaşlar ben mantralara bayıldığım gibi mantralarla yapılan aktif meditasyonlardan da çok keyif alıyorum. Mantra çalışmasında bedende ne oluyor, faydaları nelerdir bana sıkça soruluyor. Kısaca nefesi yavaşlattığını, odaklanmayı güçlendirdiğini, anda kalmamızı sağladığını, frekansınızı yükselttiğini, mantra söylerken dilin ağız içindeki hareketleri ile sinir sistemimizi olumlu etkilediğini söyleyebilirim. Parasempatik sinir sistemini etkileyen vagus sinirimizi de olumlu yönde etkilemiş oluyoruz. Tabii vagus sinirini uyarmanın başka bir çok yolu da var.
Minik bir not : Vagus siniri en uzun kranial sinirimiz ve parasempatik (dinlenme ve sindirim) sinir sistemimizi etkileyen en önemli sinirlerden biri.
Dili arkaya doğru kıvırarak üst dişlerin arkasında damağa ve ağzın tavanına değdirmek ayrıca Hipofiz bezini (Glandula Pituitaria) uyarmanın yollarından biri.
Dilin bu pozisyona getirilmesi ile sol ve sağ beyin küresi arasında bir denge oluşması sağlanıyor. Bu da insanın daha iyi düşünmesi ve kendini daha iyi hissetmesine yardımcı oluyor.
Mantraların içinde bulunan hecelerin yarattığı ses titreşimlerinin hem fiziksel hem de enerjik bedenimizi etkilediğine inanılıyor. Ve şifalandırıcı etkisi olduğu da kabul edilmiştir.
Ne demek istediğimi sizlere birkaç örnek üzerinden açıklamaya çalışacağım.
Belli seslerin yaydığı titreşimler insan bedenindeki belli bölgeleri titreştirirler.
Sesi ağzınızdan çıkardığınız için doğal olarak ağzınızda ve dudaklarınızda bir titreşim hissedeceksiniz. Ama biraz daha dikkatli olursanız bedeninizde titreşen başka bir bölgeyi de fark edeceksiniz. O bölgeler seslerin karşılarında yazan organlardır.
Bunu uygulamalı olarak daha iyi anlayabilirsiniz.
Mmmmm Sinüsler
Nnnnnnn Kulaklar
Eemmm Gözler
Lmmmm Burun
Paaamm Mide
Bir mantranın doğası ve ne anlama geldiğini şöyle yorumlamak istiyorum.
Mantra söylerken, belirli bir "boşluk" alanı yaratmaya başlayana kadar özel kelimeler tekrar tekrar tekrarlanır. Bu, geleneksel anlamda, hiçbir şey deneyimini hayal ettiğimiz “boşluk” değildir… Daha ziyade, o anda kendimizi olağan egonun bağlılığı olmadan deneyimlemektir. İçsel farkındalık dışında her şeyden özgür veya 'boş' oluruz. Hiçlik... Bu aydınlanmış farkındalık biçimi bize kendimizi acıdan-ızdıraptan kurtarmak için sezgisel bilgi verir.
(Tabii Buddhist yada Hindu geleneklerini fazla bilmediğimiz icin bu kavramlar bize yeni. Ama bu gelenekler yoga pratiklerini düzenli olarak uyguluyorlar ...)
Mantra kelimelerini telaffuz ederken, üst damaktaki meridyen noktaları dil tarafından belirli bir sıra ve ritimde uyarılır ve bu meridyenlere bağlı bezlerde ve organlarda bir kimyasal reaksiyonlar zinciri başlatır. Bu arada, mantra sesi titreşimleri bedenin derinliklerinde yankılanarak depolanmış duyguların çözülmesine yardımcı olur ve bedenin enerjisel yolları boyunca enerji dolaşımını destekler. Ses dalgaları da bizi evrensel ses akımına, yani titreşen evrenin uğultusuna bağlar. Titreşimlerin işlerini yapması için mantraların anlamını anlamamız, hatta şiirsel güzelliğini takdir etmemize gerek yok.
Mantrayı söylerken bedende sıkışmış duyguları-korku, utanç, suçluluk ve öfke - gibi duyguları serbest bırakarak frekansımızı yükseltiyoruz.
Topluca söylenen bu gibi mantralar, ilahiler, (işitsel bir aracılıkla) titreşimleri ile şifa yayar. Bize huzur ve sükunet verir. Bu sesleri beden içinde titreştirerek varlığımızın frekansını yükseltiriz. Bu yüksek duruma ulaştığımızda, mantra bizden başkalarını kutsamak için yayılır. Bu şekilde, gezegendeki kolektif sevgi hallerini olumlu yönde etkilemiş oluruz.
Bu şifalı titreşimler enerjik, ruhsal ve hücresel bedenleri birleştirir. Uyum içinde huzurlu ve frekansı yükselmiş fiziksel bedenin bilgeliği kendini nasıl tamir edeceğini bilir ,çabuk iyileşir ve ruh genişler.
Ruhsal yolun amacı daha fazla ışık yaymaktır. Bizde mantrayı söylerken bedeni aydınlatıp daha çok ışık yayabiliriz. Işığınız bol olsun.
Namaste