Meditasyonun bir pozun içinde stabil, gözler kapalı bir biçimde dikkatin içeriye doğru devindiği bir pratik olduğunu biliyoruz, meditasyon özün evrenle ahenk ile buluşma halidir o bir eylem değil andır çünkü o yapma halinden ziyade, olma halidir, kim ki bunda inkişaf ederse üzerine düşündüğü tüm zanlarının sınırlarından çıkar ve kutsal ahengin parçası olur, asana ise meditasyonun aksine bedenin aldığı formlarla evrenle konuşma dilidir.

Modern jargonun deyimiyle egzajere edilmiş bir tabir bence meditasyon, ama özünde en eklentisiz ve kadim olandır onu isimlendirmeye bile gerek yoktur. Meditasyon, zazen, namaz, adı ne olursa olsun dünyanın hayhuyundan şalterleri bir anlıkta olsa kapattığın algıların sadece kendinde olduğu en kıymetli zaman dilimidir.

Meditasyon uzun bir yolculuktur, çok aşamalıdır, başlangıçta beden farkındalığı için bile yapılırken zamanla bedenin de duyumsanmayacağı pratiklere dönüşür.

Zamanla, mekanla ve bedenle oryante olup zihni “şimdi ve burada” ayarına sokmak isteriz, bu nedenle meditasyonun ilk aşaması oryantasyondur.

Oryante olmak demek yediğinin ağzının içinde yarattığı his olmak demek, yürürken yüzüne hafifçe esen rüzgarın kendisi olmak demek, doğan güneşin ışıklarıyla açan çiçeğin mucizesinin farkında olmak onunla neşelenmek demek.

Kısadan hisse; doğayla sempati kurmak varlıkla empati kurabilmektir oryantasyon, birlik ve bütünlüktür.

Peki meditasyon yapmadan beyni oryante edemez miyiz?  

ORYANTASYON TAM OLARAK NEDİR?

Oryantasyon meditasyonun aksine duyuların içeri değil dışarıya yöneldiği bir konsantrasyon ve farkındalık çalışmasıdır.

Oryantasyon çalışması yaptığınızda bulunduğunuz fiziksel alan içinde bakışlarınızı serbestçe gezdirerek aslında bakıp görmediğiniz bir çok şeyin olduğunu fark edersiniz.

Görmek, koklamak, duymak ve dokunmakta bizi bulunduğumuz ana bağlar, zihnimizi şimdi ve burada olma haline sokarak sinir sisteminiz üzerine etki eder.

Meditasyon yapmakta zorlanıyorsan ki bunun çok aşamalı olduğunu söyledik, henüz başlarında isen, oryantasyon çalışması senin için harika bir başlangıç olacaktır.

Bu pratikte bulunduğun alanda adeta bir safariye çıkıyormuşsun hissi var:

Hedefin  en az 3 şeyi gözlerinle tanımlamak, fark etmek olsun.

Kokuyu duyumsamak,

Üzerinde bulunduğun alanın zeminini hissetmek,

Ve seslere kulak vermek...

Kendinle HEMHAL olduğun, şimdiyle bağlantı kurduğun her pratik meditasyondur nihayetinde.. 

~ NAMASTE ~

 

SİTEDE ARA

Go to top