Yogayı bir yaşam yolu olarak benimseyip, daha derin araştırmaya başlayınca, önce bana çok yeni olan bu kavramlar içinde kayboldum sonra tekrar tekrar, ne anlatılıyor diye bir çok kaynaktan okumaya devam ettim. Okuduğum kitapların dili de çok ağır geliyor ve konular dalanıp budaklanıp dahada karışıkmış gibi hissettiriyordu.

Ve sonra gördüm ki aslında her şey çok basit ve sadece aldığımız nefesle başlıyor. Bu nefes bedene pranayı dolduran nefes... Buradan devam edecek olursak;

Aldığımız nefesle içimize  dolan Prana’nın “Nadi” denilen çok gelişmiş ve ince bir sinir sistemi gibi  muazzam bir iletişim ağının içinde dolaşmasınınn, ya da pranayı rüzgar gibi düşünecek olursak esmesinin incelikleri var. Bunlar çok teknik olmakla beraber yaşamın, insanın ve varlığın gizemini içinde taşıyor . 

İçimize dolan bu yasam enerjisinin değisik yönlerdeki hareketini temsil eden bu enerji rüzgarlarına Vayu diyoruz. Beş farklı yönde hareketleri var ve bu vayulara Prana‘nın çocukları diyebilirsiniz.

Bunlar prana vayu, (küçük p ile) Prana Can ile karışmasın. “prana vayu”  Nadiler aracılığı ile içeri, dısarı ve yukarı doğru hareket ediyor.

“apana vayu” (aşağı doğru akım),  “udana vayu” (yukarı doğru akım)  “vyana vayu” (dışarıya doğru yayılarak genişleyen akım) ve “samana vayu” (dengeleyen/merkezleyen akım) olarak beşe ayırmıştır. Tüm bu “vayu”lar bedenin farklı bölgelerini etkiler ve uyum içinde çalıştıklarında, sağlıklı bir zihne ve bedene sahip oluruz.  

Pranavayu ve apanavayu Hatha Yoganın ABCsi gibi bir şeydir arkadaşlar. Aldığımız nefes, verdiğimiz nefes, girdiğimiz asana, çıktığımız şavasana, hepsi ya pranavayu‘yu etkiler ya da apanavayu’yu. Meraklı bir yoga öğrencisi için bu ikiliden kaçış yoktur. 

Prana-Vayu kimi kaynaklara göre, başın ortasında, üçüncü gözün merkezinde, kimi kaynaklara göre de göğüs bölgesini kaplıyor.

Sonuçta nefes almayı sağlayan güç. Prana yani yaşam enerjisi soluduğumuz havadan, göz, kulak, burundan içimize dolar, bu vayu absorbe eder ve diğer vayulara yönlendirir.  Prana-Vayu'nun akışı içe ve yukarıya doğrudur. Beyni ve gözleri besler ve her şeyin alımını yönetir. Yiyecek, hava, duyular ve düşüncelerle de ilgilidir. Bu Vayu vücuttaki temel enerjidir ve diğer dört Vayuyu  besler. Havayı içeri çekerek ve dışarı vererek akciğerleri çalıştırır. Bu bedenin normal bir faliyetidir. İşte bu doğal itilime enerji ruzgari, vayu deniliyor. PRANA VAYU alış ve verişle ilgilidir. Bir denge bulmalıyız alır ve verirken. 

Minik bir uygulama yaparak Prana-Vayu'yu deneyimlemek için: Şimdi gelin oturduğunuz yerde, gözlerinizi kapatın, uzun bir omurgayla rahat bir pozisyonda oturun ya da ayakta durun, elleri anahata, kalp çakrasının önünde namaste pozuna getirin ve soluduğunuzda, AL NEFES üçüncü gözünüzden göbeğinize akan enerjinin, sanki avuçlarınızın arasına dolduğunu hayal edin. Olanı olduğu gibi kabul et ve nefesi verirken ellerini dışarı doğru acarken, kollarını uzat ve dışarı akan enerjiyi, pranayı hayal et, ELLERİNİN ARASINDAN... Biraz önce almıştın, kabul etmiştin, şimdi de veriyorsun. Daima denge içinde ol.  

Prana vayunun rolünü anladığımızda,  insana nasıl hizmet ettiğini kavrayabiliriz. 

*********** 

Apana Vayu, göbeğin altında kalan bölgede bulunur. Akışı aşağı doğrudur. Besinlerin ve suyun dışkı ve idrar yolu ile atılması, bayanlarda adet ve doğum, gibi bedendeki tüm aşağı doğru akışları ve aynı zamanda nefes vermeyi kontrol eder. 

Apana-Vayu'yu deneyimlemek için: Gözlerinizi kapatın, uzun bir omurga ve gevşemiş bir vücutla oturun veya ayakta durun ve nefes verirken gövdeden başın üstünden kuyruk kemiğine ve sonra bacakların arasından akan bir enerjiyi hissedin.

Bir veya daha fazla Vayular hakkında temel bir farkındalık geliştirmek, yoga pratiğimizi zenginleştirecek,  beden ve nefes farkındalığımızı derinleştirmemize yardımcı olacaktır.  

Buraya kadar hoşunuza gittiyse ve biraz da pratiğiniz varsa yazımın devamınada göz atabilirsiniz.

************************

Udana Vayu ,boğazdan başın tepesine kadar olan bölgeye yayılır. Boğazın üstünde kalan organları, göz, burun, kulak ve beyini kontrol eder .Bu Vayu etkilediĞi organlardan anlıyacağınız gibi dış dünyayı algılamamızı sağlar. 

Udana-Vayu'yu deneyimlemek için: Gözlerinizi kapatın, uzun bir omurga ve gevşemiş bir bedenle oturun veya ayakta durun ve nefes alırken ve nefes verirken nefesin baş ve boyun çevresinde dolaştığını hissedin.

Vyana Vayu, Tüm bedene yayılır. Dolaşım sistemi, kas ve eklemler, duruş, hareket gibi fonksiyonları yönetir.

Vyana-Vayu'yu deneyimlemek için: Gözlerinizi kapatın, uzun bir omurga ve gevşemiş bir vücutla oturun veya ayakta durun ve nefes alırken nefesin göbekten kollara ve bacaklara doğru yayıldığını hissedin.

Samana vayu, Kalp ile göbek arasındaki bölgede bulunur. Sindirim sistemini kontrol eder. Besinlerin özünün absorbe edilerek tüm bedene yayılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda kalp ve dolaşım sistemini yönetir.Akışı merkeze doğrudur. 

Samana-Vayu'yu deneyimlemek için: Gözlerinizi kapatın, uzun bir omurga ve gevşemiş bir vücutla oturun veya ayakta durun ve nefes alırken ve nefes verirken nefesin gövdenin önünde, yanlarında ve arkasında yükselip alçaldığını hissedin. 

BILIYORUM TÜM BU BİLGİLER ÇOK FAZLA VE HEMEN OTURMUYOR. ZAMANA VE PRATİĞE İHTİYAC VAR. YOGA SONSUZ BİR YOLCULUK VE ÖĞRENMENİN SONU YOK.

Son bir söz;

"Hatha Yoga Pradipika’nın sonunda Svatmarama’nın söylediği gibi, doğru uygulanıp kişi tarafından birebir tecrübe edilmediği takdirde (hakikâte dair) bütün bu malumat kuru gevezelikten öteye gitmeyecektir."

NAMASTE

Daha fazlasına ulaşmak için aşağıdaki linkleri inceleyebilirsiniz.

https://yogaindailylife.org
https://www.yogabasics.com/learn/the-five-vayus
https://www.yogajournal.com/practice-section/embody-the-prana-vayus-for-greater-clarity-authenticity
https://theindianmed.com/the-five-types-of-prana-vayus-in-yoga



SİTEDE ARA

Go to top