Nefes aldığımızda Prana içimize dolar ve bedende nadiler ile dolaşır ve değisik yönlerde hareket eder... Vayu diyoruz bu 5 yöndeki hareketlere. PRANA NIN COCUKLARI. Prana Vayu, Apana Vayu, Udana Vayu, Vyana Vayu, Samana Vayu

Simdi yeni bir kavram daha Bandhalar. Yogik pratikte bandhalar yogilerin prana akışını düzenlemek icin kullandıkları enerjetik kilit mekanizmalarıdır. Su kanallarındaki "Lock" gibi.  Londra etrafında kanallarda gezme fırsatım olmuştu ve kimi zaman akışı durdurup suyu toplayıp, seviyeyi yükseltmiş, kimi zaman suyu boşaltıp seviyeyi indirmek için bu kapıları kullanarak kanalda tekneyi ilerletmiştik. Kanaldaki suyun bu şekilde toplanması bana meridyenlerdeki prananın Bandhalar aracılığıyla yönlendirmesini anımsatmıştı. İşte beden içindeki pranayı da bu Bandhalar sayesinde yönetebiliyoruz. Bandhalar, vücudun belirli bölümlerinin kas kasılmasıyla devreye girer.

İyengar'da bandhaları enerjetik musluk valvalarına benzetmiş.

 4 çeşit bandhadan söz edilir.

1- Mula bandha. Kök kilidi.

2- Uddiyana bandha. Karın kilidi.

3- Jalandhara bandha. Boğaz kilidi.

4- Maha bandha. HEPSI BIRDEN.

MULA BANDHA (pelvis bölgesinde)

Mula Bandha’nın kelime anlamı ‘Kök Kilidi'dir. Mula bandha (kimi zaman moola bandha) Sanskrit dilinde "mula", muladhara çakra, kök çakra ile aynıdır. Yoga’nın içinde Pranayama kalitesini çok etkileyen önemli bir enerji kilididir. Bu sayede Kök Çakra hizalanır ve canlanır. Fizyolojik olarak, bu Bandha, öndeki kasık kemikleri, yanlarda iki iskiyum (oturan kemikler) ve arkadaki kuyruk sokumu arasındaki boşluğu kaplayan elmas şeklindeki ya da hamak gibi bir kastır. Bunlar sizin coccygeus, iliococcygeus ve pubococcygeus kaslarınızdır - birlikte Levator Anı kasınız olarak bilinir ve pelvik tabanın bir parçasını oluşturur. Pelviste bulunan bu kaslar ile detaylı bir şekilde çalışılarak izole edilir ve hepsinde kapsamlı bir hareket kabiliyeti kazanılır.

Mula Bandha Yoga Pratiğinde Neden Önemlidir?

15. yüzyıla ait Hatha Yoga Pradipika'da bandhalardan bahsedilir, bu yüzden kökenleri daha fazla olmasa bile asana kadar geri gider. Yirminci yüzyılda Hint yoga öğretmenleri, batıya yoga yapmayı, özellikle de T. Krishnamacharya , BKS Iyengar ve K. Pattabhi Jois, çalışmalarında bandhaları ulaştırmıştır. Bunlardan Jois'in Ashtanga Yogası, bandhaların en güçlü varlığını koruduğu çağdaş yöntemdir. Ashtanga'da, mula bandha ayakta duruşları desteklemek, derin çekirdek gücünü etkinleştirmek ve ileri ve geri bir çok sıçramalarda bir hafifliğin elde edilmesine yardımcı olmak için serinin tamamında yer alır.

Bu bölgedeki kaslarla yapılabilen hareketleri keşfettiğinizde çok şaşırırsınız. Hareket kabiliyetini kazanırken haliyle bu bölgede bulunan blokajları kaldırmaya baslarsiniz. Eterik olarak bu hareket kök çakranın nefesle  hizalanıp uyarıldigi için  kök çakrada bulunan Kundalini enerjisinin uyandırılacağına da inanılıyor yogada ve orta kanal boyunca yükselişe geçtiğine, Shusumna kanalı boyunca...

Mula Bandha ile pelvik tabanı  dengeleyip , optimum hale getirince bu vücut postürünün de düzelmesine yardimci oluyor. Bu pelvik taban kaslarını harekete geçirmek ve devreye sokmak, alt karın boşluğunun iç organlarını destekler ve pubis ile kuyruk sokumu arasındaki boşluğa çok ihtiyaç duyulan farkındalığı getirir. Bu farkındalık ön gövde ile arka gövde arasındaki bağlantıyı yapan ve  genellikle aşırı çalışan psoas kasıni biraz rahatlatıcaktır.   Bel ağrısının ana nedenlerinden biri psoasa aşırı yük binmesidir. Yoga pozlarında ve geçişlerinde pubis ve kuyruk sokumu arasındaki boşluğun  sürekli farkındalığı, halihazırda var olan  gerginliği veya bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir ve gelecekte herhangi bir bel yaralanması olasılığını ortadan kaldırabilir. - mat üzerinde ve dışında. 

********

Niye çok bahsi geçmiyor?

Gözle görünmeyisi, zor öğretilmesine neden oluyor. Üstelik çoğu çağdaş batı yoga sınıfında popülerliği de yok. Havalı bir şey degil yaniiii. Bazen bir öğretmen, eğer aşina iseniz mula bandha kullanmanız gerektiğini söyler, ancak nadiren doğrudan öğretilir. Bu muhtemelen, günümüz yogasının kökenlerinden çok uzaklaşmasından ve de vücudun genital / anal bölgelerinden duyulan rahatsızlığın birleşiminden kaynaklanmakta olabilir. Ben bunu en iyi öğretebileceğim yolu bulduğumu düşünüyorum...

Ne yazık ki ancak yaşlanınca  aktif ve güçlü bir vücuda sahip olmanın önemini biliyoruz ancak pelvik taban gibi alanlar genellikle hep ihmal ediliyor.  Kadınlar genellikle hamilelikten sonra,  idrar ve bağırsak sorunlarına yol açınca,  pelvik tabandaki zayıflıklarını keşfediyorlar. Aslında erkekler de pelvik taban konusunda hassas. Kollarınızdaki ve bacaklarınızdaki kasları güçlendirmek ve tonlamak önemli olduğu gibi, pelvisin iç kasları da göz ardı edilmemelidir. 

Mula Bandha’yı Kimler Yapmamalı? 

Ülseri veya reflüsü olanlar, koliti olanlar, kalın bağırsağında problemi olanlar, hamileler uygulamamalıdır.

Mula Bandhayı Nasıl  Öğretiyorum?

Bu kasların aktivasyonunun kaba, büyük ölçüde fiziksel bir hareket olmadığını, daha ince bir hareket olduğunu hatırlatmak önemlidir. 

Mula Bandha'nın ince hislerini nasıl öğretebileceğimi arastirirken şu metodu kesfettim.  Üç bölümden bahsediyoruz. 

1-  Anal bölgenin kasılması olan Ashwini Mudra'yı kakanızı durduruyormuş gibi uygulayın. 

2-  İdrar yolunun kasılması olan Vajroli Mudra'yı idrarınızın akışını durduruyormuş gibi uygulayın.

3- Son olarak, perineumda (cinsel organlar ve anüs arasındaki boşluk) hafifçe yukarı doğru bir çekme olan Mula Bandha'yı uygulayın. 

Gelelim Etkinleştirmeye.

Mula bandha’yı aktive etmek için ÖNCE nefesi boşaltın ( Exhalation) ve pelvik tabanı göbeğinize doğru yukarı çekin. Kasık kemiği ve kuyruk kemiği arasındaki boşluğa odaklanın. İdrar akışınızı durdurmak için kullanacağınız kasları daraltarak bu hissi keşfetmeye başlayabilirsiniz. İlk olarak, anüs ve cinsel organların etrafındaki kasları kasmanız ve tutmanız gerekebilir, ancak gerçekten istediğiniz şey anüs ve cinsel organların arasındaki bölgeyi izole etmek. Kök kilidini yoga pozlarınıza eklemeyi denemeden önce, otururken pratik yapın.

Yoga'da her kasın günde en az bir kez hareket etmesi gerektiği gibi bir kural vardır. Bu, enerjimizi tekrar akışa getirir ve tıkanıklıkları serbest bırakır. Enerji su gibidir. Duran su  çürümüş hale gelir. Öte yandan, akan su her zaman saf kalır. Karın ve bağırsak kaslarımızın da günlük olarak hareket ettirilmesinin nedeni budur. Simdi yapacağımız kilitler, bandhalar sindirimi ve eliminasyon sürecini çok etkili bir şekilde destekler.

Diyebilirim ki mula bandha kullanmayı öğrenmek, hem mat üzerinde yoga duruşlarında hem de gündelik hayatta size iyi hizmet edecektir. 

Namaste


SİTEDE ARA

Go to top